Gym on a budget

Voor de generaties voor ons was het gaan naar de sportschool geen bekend fenomeen. En toch stonden zij er fysiek vaak veel beter voor dan wij. Sterke mensen. Hele sterke mensen. Wij kunnen ons allemaal wel één van die mensen herinneren die fysiek zo sterk waren dat wij vol verbazing aan ze terug denken.

Zij leefden in een wereld van zware fysieke arbeid en gezond eten. Dat leverde ze lichamen op waarvan wij vaak alleen maar kunnen dromen. Wij leven in een wereld van kantoorbanen, auto’s en voedsel uit de fabriek.

Intussen weten wij dat wij iets moeten doen om de gesteldheid van ons lichaam op peil te houden. Het menselijk lichaam is namelijk een systeem dat zich vormt aan de hand van het gebruik ervan. Als je het niet voldoende gebruikt en uitdaagt, zit je als gevolg daarvan met een slap, zwak lichaam.

Onze moderne oplossing; Wij gaan naar de gym 

In ieder geval hebben wij vaak, vooral aan het begin van het jaar, het goede voornemen om naar de gym (lees: sportschool) te gaan. Dit is een hele mentale en logistieke krachttoer waar wij heel vaak gruwelijk in falen. In tegenstelling tot de generaties die het principe, je eet wat je zelf produceert kenden, wordt ons fysiek bezig zijn niet zo één op één aangedreven door overleven. Het gevolg is dat de motivatie om jezelf fysiek in conditie te krijgen en te houden van ver/diep moet komen.

Natuurlijk vraagt u zich af wat dit met het gedachtengoed van AMEM te maken heeft. Nou alles eigenlijk. Dit wordt duidelijk wanneer je berekend hoeveel kosten jij als persoon en wij als samenleving moeten ophoesten voor al de mensen die door slecht onderhoud van hun lichaam in de problemen komen.

Voor je lichaam zorgen is dus een financiële strategie. Het minimaliseert je persoonlijke medische kosten en het minimaliseert het inkomen dat je verliest omdat je een periode niet optimaal kunt werken en het minimaliseert de kosten die je omgeving heeft omdat die je misschien moet helpen in de periode dat je niet optimaal bent. Een hele mond vol, maar het is zeker het overdenken waard.

Het is dus duidelijk dat er een directe link is tussen een goed lange termijn financieel beleid en je lichaam sterk houden. Nu dat wij dit hebben vastgesteld is sportschool bezoek dus voor de hand liggend. Maar AMEM zou AMEM niet zijn als wij ook deze beslissing zouden onderbouwen met een greep naar de calculator.

ANALYSE

Ten eerste hebben wij natuurlijk uitgekeken naar een sportschool keten in handen van de Afro gemeenschap. Hoewel er zeker sportscholen in handen van Afro mensen zijn, is er nog geen landelijke keten, die wij zouden kunnen overwegen.

Voor het gemak zullen wij onze exercitie opbouwen met informatie van de prijzen bij de twee grote budget sportschool ketens in Nederland, te weten; Basic Fit en Fit for free. Voor onze analyse gaan wij even van uit dat wij dit berekenen als een persoon die van 9.00u tot 17.00u bezig is met het voorzien in zijn/haar onderhoud en die van de naasten. Dit sluit abonnement in “daluren” dus uit. Daarnaast gaan wij er voor het gemak even van uit dat wij ons richten op abonnementen van één jaar. Beide aanbieders hebben dan pakketten die aan deze voorwaarden voldoen voor afgerond €20 per maand.

Een snelle vermenigvuldiging vertelt ons dat dit €240 op jaarbasis is. Zoals eerder aangegeven is je lichaam sterk houden een lange termijn strategie. Wij gaan voor deze analyse even kijken naar een periode van 5 jaar (heel korte periode over een heel mensenleven, maar toch). Dit brengt ons op een totaal bedrag van sportschool kosten van €1200 over 5 jaar.

Wat staat hier tegenover vraagt u? Het trainen in uw eigen huis!

Maar dat kan helemaal niet zegt u misschien. Ik heb al dat materiaal dat ze in de sportschool hebben niet thuis en ik heb ook niet het geld om het allemaal aan te schaffen en daarbovenop zou ik ze niet kwijt kunnen in de ruimte die er in mijn huis is.

Volgens de analyse van AMEM heeft u minimaal “maar” een samengestelde dumbbell set nodig van 2x30kg, een weerstandsband en een (optioneel) trainingsmatje nodig als u doel is om fit te zijn of worden.

Om dit te onderbouwen kunt u hier een voorbeeld trainingsschema van ons downloaden, die u kunt volgen voor een periode van 6 weken (en dan herhalen, met of zonder kleine variaties).

Natuurlijk zullen de dumbbells, de weerstandsband en het matje, wel erg krap zijn aan materiaal voor een periode van 5 jaar (hoewel het absoluut mogelijk is). Stel dat wij om die reden langzaam gaan uitbreiden. Hoe ver kunnen wij komen, zonder het bedrag van €1200 te overschrijden?

In jaar 1: Een set samengestelde dumbbells van 30 kg voor €40, één weerstandsband van tussen de €5 – €10 en een matje om op te trainen van tussen de €10 -20. Een olympische halterstang (20kg en 220 cm lang). Vanaf €80 zijn er al goede opties.

In jaar 2 en 3: Bijbehorende rubberen halterschijven (2×2.5, 2×5, 2×10, 2×15, 2×20). In totaal vanaf €545.

In jaar 4: Squat haltersteunen van €125. Eventueel (lees: hoeft helemaal niet) nog een springtouw, een foam roller en een fitnessball erbij van respectievelijk voor €10, €20 en €10.

Samen komen we dan op een maximaal bedrag van €860 voor een set die zelfs de fanatieke broeders een leven lang zoet kan houden. Daarnaast is het allemaal voor altijd van u en u laat het daarna nog rustig na aan uw kinderen en kleinkinderen enz.

Qua ruimte heeft u een hoekje van 2.5 meter bij 1.3 (1.1-1.2 werkt echt ook wel) voldoende om met de bovengenoemde set aan trainingsmaterialen comfortabel aan de slag te gaan. Voor het opbergen heeft u aan een ruimte van 1.1 meter bij 60 centimeters voldoende.

Zoals u ziet heeft het thuis trainen absoluut financiële voordelen. Dan hebben wij het nog niet gehad over de voordelen van de tijdsbesparing die het u oplevert. Als u 2 keer per week de sportschool bezoek bent u al gauw 50 uren onderweg op basis van een 30 minuten gaan en komen en 50 weken per jaar.

Als u die tijd bijvoorbeeld zou gebruiken voor uw “side hussle” waarmee u tenminste €10 per uur verdiend is dat een verliespost van €500 op jaarbasis.

Thuis werken aan je fitheid….tel uit je winst……